Skip to main content

De passieve tillift

De meest voorkomende mobiele tillift is de passieve lift. Een verrijdbare tillift waarin de belanghebbende, ofwel gebruiker, eigenlijk niets hoeft te doen. Vandaar natuurlijk de uitdrukking 'passief'. Vaak wordt dit iets te letterlijk genomen en wordt de gebruiker helemaal niet meer uitgenodigd om mee te werken aan de transfer. Terwijl tillen met een passieve tillift ook prima mogelijk is, in samenwerking met de belanghebbende.  

Lichaamsondersteuning

De cliënt wordt zittend of liggend getild door een zorgverlener, in een geheel omsluitende tildoek van katoen of (gaatjes-) nylon. Deze stoffen doek wordt ook wel tilband, tildoek, tilmat, tilsling of tilzak genoemd en bestaat in vele maten en uitvoeringen. Wilt u weten welke maat voor u geschikt zou zijn, kijk dan even in deze maattabel. De zorgverlener brengt de tilband vanaf de achterkant aan en plaatst de stof vanaf uw rug naar uw stuit. Vervolgens brengt hij/zij de beenflappen of beenslips naar voren, langs de billen en bovenbenen. De tilband kan door 99,9% van de gebruikers niet goed zelf aangebracht worden. Doordat je jezelf vanaf de rugzijde moet benaderen, om de doek aan te leggen van de rug tot de stuit. Vandaar dat deze oplossing niet geschikt is voor zelfstandig gebruik, bekijk daarvoor namelijk de tilbeugel

Passieve tillift met kanteljuk of een tiljuk met lussen

De passieve tillift kan uitgevoerd worden met een (elektrisch) kanteljuk voor een 'tilband met clips' of met een 2- of 4-punts tiljuk voor een 'tilband met lussen'. Menig leverancier biedt het liefst de tillift met een elektrisch kanteljuk aan. Vooral het argument, dat je tijdens bijvoorbeeld de transfer tussen bed en rolstoel, de zit- of lighouding van de cliënt in de tilband kunt aanpassen, is veel gehoord. Ook een argument is, dat je de gebruiker nog net iets beter met de billen achterin de rolstoel kunt zetten of kantelen. Toch mag het goedkopere alternatief, het 2- of 4-punts draagjuk (of tiljuk) niet als minder praktisch worden weggezet.

Tilband met lussen is praktisch en goedkoop

Het draagjuk/tiljuk gecombineerd met de 'tilband met lussen' is namelijk prima instelbaar en net zo praktisch en adequaat in gebruik als het kanteljuk. Als u vanuit de rolstoel de 'tilband met lussen' op de zittende stand afstelt aan het tiljuk, landt u keurig eerst met uw billen op het bed en beweegt u gecontroleerd achterover met uw rug tot op het matras. Terug naar de rolstoel, stelt u weer de lussen af op de zittende stand en wordt u eerst op bed tot zit gebracht en vervolgens in een zittende houding naar de rolstoel getild. De meeste mensen vinden dit toch een normalere en menselijkere manier om van en naar bed te gaan, dan in de lucht hangend, van een zit- naar ligpositie gekanteld te worden. Daarnaast is de 'tilband met lussen' een goedkopere en een veel minder onderhoudsgevoelige oplossing. Niet alles hoeft elektrisch te zijn, het gebruikt dan ook weer accu's en vergroot de kans op storingen.

Handmatige pootspreiding

Dat niet altijd alles elektrisch hoeft te zijn, geldt ook voor de spreiding van de poten van de tillift. Er bestaan tilliften met een elektrische beenspreiding, terwijl de handmatige pootspreiding met een benenstang ook nog altijd prima functioneert. Vergewis uzelf van de noodzaak van deze kostenverhogende accessoire. De mechanische pootspreiding voldoet in negen van de tien situaties prima.

Gebruik van de passieve tillift

Het veilig gebruik van een passieve lift is belangrijk, daarom verwijzen u ook graag door naar deze extra informatie en adviseren wij u altijd een ergotherapeut te betrekken bij uw persoonlijke situatie. De ergotherapeut kan samen met u beoordelen welke lichaamsondersteuning geschikt is en of een plafondlift praktischer voor u zou zijn.

Vraag hieronder een vrijblijvende prijsopgave aan van een passieve tillift.

Vul uw naam in
Vul uw email adres in
Please write a subject for your message.
Invalid Input
Bent u een robot?

Passieve Tillift Met Tilstoeltje

Passieve Tillift Met Tilstoeltje

Passieve Tillift

Passieve Tillift

Passieve Tillift Met Toiletband

Passieve Tillift Met Toiletband

 

Voorbeeld van een passieve tillift:

 

Contact

Advies over mobiele tilliften, plafondliften, wandliften of lichaamsondersteuning, of de WMO / PGB? Neem contact op.