Skip to main content

Plafondliften

Plafondliften zijn er in diverse soorten en uitvoeringen. U kunt zien dat de vormgeving verschillend is. Kunnen ze allemaal hetzelfde, of juist niet. Waarin verschillen ze van elkaar? Welke keuzes kunt u maken om tot het juiste model te komen? Welke plafondlift heeft u nodig? U let op de toepasbaarheid, vanuit bed, op de douchestoel of naar het toilet. Ook van belang is de technische kant, zoals de verschillende soorten plafondrails en de gebruikte materialen in de plafondmotor door de fabrikant. Wij geven u graag informatie en advies. 

In het algemeen worden plafondliften voor twee doeleinden gebruikt; voor 'begeleid tillen' of 'zelfstandig tillen'. Begeleid tillen met behulp van een familielid, thuiszorg of mantelzorger komt het meest voor. Op zich logisch, echter niet altijd noodzakelijk. Ten eerste hoeft zelfstandig tillen namelijk niet te betekenen dat de gebruiker nooit hulp nodig heeft. Misschien kunnen bepaalde transfers prima zelfstandig uitgevoerd worden en is er voor andere transfers wel hulp nodig. De Handi-Move Surehands tilbeugel is bijvoorbeeld zeer geschikt als transferhulpmiddel aan een plafondlift, voor zelfstandig èn begeleid tillen. Daarnaast wordt begeleid tillen vaak zeer passief uitgevoerd. De gebruiker van de plafondlift kan, maar mag vaak ook, niet meehelpen tijdens de transfer, dat is jammer. Gebruikers kunnen soms prima de handbediening vasthouden of zelfs bedienen. Hierdoor voelt de gebruiker zich meer gewaardeerd en doet hij of zij actief mee in de transferhandeling.

Lees hier meer praktische informatie over:

Welke technische aspecten zijn belangrijk in uw keuze voor een plafondlift? Waar kunt op letten om de verschillen te herkennen? Hieronder enkele technische aandachtspunten.

De technische aspecten van een plafondlift

Plafondliften zijn voorzien van een elektrische hefmotor, deze is ingebouwd in een soort 'kastje' en hangt aan (of in) de plafondrail. Dat 'kastje' noemen we de plafondmotor of de cassette. In het 'kastje' zitten accu's om stroom te geven aan de hefmotor, waardoor u elektrisch kunt stijgen en dalen. De accu's worden soms opgeladen door een koperen strip in de rails, maar meestal door zogeheten 'contactpunten' aan het einde van het traject van de plafondrails. De oplossing met de koperen strip is erg onderhoudsgevoelig en geniet niet de voorkeur. De oplader die in contact staat met de contactpunten heeft in bijna alle gevallen een voltage van 24Volt. Dit is betrouwbaar en erg veilig en ook geschikt voor gebruik in de badkamer. 

Ons advies is om het uiterlijk van een plafondlift niet doorslaggevend in uw keuze te laten zijn. Natuurlijk wil het oog ook wat en is het begrijpelijk als u niet telkens visueel geconfronteerd wilt worden met het tilapparaat. We hechten echter nòg meer belang aan de binnenkant van de plafondmotor. Als voorbeeld; kleiner is niet standaard beter, de trend om kleinere plafondmotoren te maken, kan ten koste gaan van uw gebruiksgemak en uw veiligheid. Een belangrijke afweging, aangezien uw leven er letterlijk 'vanaf hangt'. 

Technische aandachtspunten:

  • Kunststof tandwielen worden gebruikt om compactere modellen te kunnen ontwerpen. Ze zijn echter gevoeliger voor slijtage dan de stalen tandwielen, die bijvoorbeeld Handi-Move gebruikt in haar plafondmotoren. 
  • Kleinere alles-in-1 printkaarten zijn kwetsbaarder en hebben een kortere levensduur dan grotere en daardoor minder moderne printkaarten. De grotere zijn goed uitontwikkeld en hebben zich daadwerkelijk in de praktijk bewezen.
  • Let op de wielen waarmee de plafondmotor in de rails hangt, zijn deze gelagerd of niet. Na verloop van tijd slijten niet-gelagerde kunststof wielen in, met als gevolg een schommelende plafondmotor en dat voel je tijdens een transfer.
  • Compactere modellen hebben meestal veel hoogte nodig, de resterende tilhoogte kan erg belangrijk zijn. Bijvoorbeeld als u in een hoog-/laagbed op werkhoogte getild wordt. Hijshoogte kan, tot op de centimeter, doorslaggevend zijn en bepalen of u wel of net niet goed getild kunt worden.
  • In kleinere, compactere modellen worden logischerwijs ook kleinere accu's gebruikt, met minder ampères (kracht). Ze zijn sneller leeg en kunnen minder transferhandelingen aan, daarnaast zijn ze veel kwetsbaarder voor luiheid en slijtage. Met een grotere maat accu's, van 12Volt 7Ah zit u zeker goed.
  • Een nooddaling is een wettelijke eis voor een plafondlift. Elektrische nooddalingen werken echter niet bij een defect in de ingebouwde accu's. Een mechanische nooddaling blijft gelukkig wèl werken bij een eventuele stroomonderbreking. Vergewis uzelf ervan, dat u de mechanische nooddaling aankoopt.
  • Door de onderhoudsgevoeligheid blijken kleinere compacte modellen, veel duurder in onderhoud te zijn. Alles is zo complex in elkaar gebouwd, dat defecte onderdelen veel drastischer, dus compleet, vervangen moeten worden.

Kleiner is misschien wel mooier, wat betreft bedrijfszekerheid en gebruiksvriendelijkheid, is het nog maar de vraag.

Domicare Plafondlift

Domicare Plafondlift

Liko Plafondlift

Liko Plafondlift

Ergocare Plafondlift

Ergocare Plafondlift

Plafondlift voor gebruik onder begeleiding

De meeste plafondliften in Nederland worden gebruikt onder begeleiding van een familielid, mantelzorger, Fokus- of thuiszorgmedewerker. De plafondmotor hangt aan wieltjes en wordt handmatig door de rails gerold. Hierdoor verplaatst de begeleider u bijna moeiteloos van A naar B, bijvoorbeeld vanuit uw rolstoel naar uw bed. U kiest vantevoren het traject, ofwel de route, van de plafondrails. Deze wordt vast gemonteerd aan uw plafond en is niet 'even' te verplaatsen. Het grote voordeel is echter, dat de transfer snel, praktisch en efficiënt verloopt. Bijvoorbeeld: uw bed, het toilet of bad hebben een vaste plek, hierdoor begint en eindigt de transfer altijd op de juiste plaats. Uw begeleider heeft tijdens de transfer geen last van onhandige en ongewenste bewegingen, zoals een mobiele tillift wèl kan hebben. U herkent dat vast van een boodschappenkarretje dat alle kanten op gaat, behalve de richting die u op wilt. Daar heeft u bij een plafondlift absoluut geen last van.

De manuele verplaatsing langs de rail is, bij de meeste plafondliften, moeiteloos en licht voor de begeleider en voelt voor de gebruiker erg soepel en vloeiend aan. Zeker bij de versies met gelagerde wielen voelt u bijna geen gewicht van de plafondmotor of gebruiker. Daarnaast is een plafondlift persoonlijker, doordat u tijdens de verplaatsing direct fysiek contact heeft. Ook bent u gegarandeerd van een snellere transfer in vergelijking tot een mobiele tillift.  

Een 'plafondlift met begeleiding' kunt u tevens onder een andere naam tegenkomen, dit type wordt ook wel een '2-functie plafondlift' genoemd. Namelijk één functie voor stijgen en één voor dalen. Meestal hangt er vanaf de plafondmotor een bedrade handbediening naar beneden, hiermee regelt u het tillen en dalen. De draad van de handbediening bestaat in twee varianten, een elektrisch snoer of een luchtsnoer. Beiden werken prima en zijn ook geschikt voor vochtige ruimtes, zoals de badkamer of een zwembadomgeving.

Plafondlift voor zelfstandig gebruik

Uzelf tillen en verplaatsen gaat niet met de bovenstaande plafondmotor voor 'begeleid gebruik'. Om de simpele reden dat niemand u voortbeweegt door de rails. Daarom is een plafondmotor voor 'zelfstandig gebruik' uitgevoerd met twee ingebouwde motoren. De motor om te tillen was al aanwezig en daarbij komt een zogeheten 'lateraal' motor. Deze lateraalmotor laat een soort rubber wiel tegen de plafondrail lopen, daardoor verplaatst u de motor elektrisch langs de plafondrails. Dit type plafondlift wordt ook wel een '4-functie plafondlift' genoemd. Door de vier functies regelt u, geheel zelfstandig, de richting van de plafondmotor, namelijk hoog/laag èn links/rechts. Natuurlijk is deze plafondmotor duurder dan de plafondmotor voor begeleid gebruik, omdat er niet één maar twee motoren ingebouwd zijn. Ook hier is de tilhoogte van de plafondmotor zeer belangrijk. Bijvoorbeeld: U tilt uzelf naar bed, waarschijnlijk kunt u uw benen en voeten niet zelf in bed tillen, dus u wilt dat de plafondlift u zo hoog tilt, dat u met uw voeten boven het bed zweeft. De plafondmotor die in hoogte compact is opgebouwd, biedt u dan veel voordeel en kan ècht het verschil maken.

Functie Plafondmotor

Functie Plafondmotor

Met Hulp Gebruik

Met Hulp Gebruik

Functie Plafondmotor

Functie Plafondmotor

Zelfstandig Gebruik

Zelfstandig Gebruik

Optionele infrarood bediening

Standaard worden plafondliften geleverd met een bedrade handbediening, deze hebben een snoer naar de plafondmotor. Dat is natuurlijk prima. Toch willen we u wijzen op een alternatief, bij sommige leveranciers wordt de plafondmotor ook met een infraroodbediening aangeboden. Deze draadloze handbediening werkt via infrarood en is voorzien van een halskoord. Hierdoor draagt de hulpverlener de handbediening bij zich tijdens de transfer en het tiljuk of draagjuk kan dan niet verstrikt raken in de draad, zoals bij de bedrade handbediening een risico is. Een zeer praktisch voordeel dus, infraroodbediening.

Bedrade Handbediening

Bedrade Handbediening

Infrarood Afstandsbedieningen

Infrarood Afstandsbedieningen

Losse Infrarood Bediening

Losse Infrarood Bediening

Montage mogelijkheden van een plafondlift

Een veel gehoorde opmerking; 'Mijn plafond is niet geschikt voor een plafondlift.' Toch blijkt dat vaak niet waar te zijn. Als het antwoord JA is op de simpele vraag; 'Kun je er op lopen?', dan is de draagkracht van het plafond ook geschikt om er aan te hangen. Soms zijn er wel (kleine) aanpassingen nodig, dat kan aan het type plafondrails liggen of het gekozen railstraject. Een vrijblijvende afspraak met een leverancier van plafondliften geeft snel uitsluitsel over de mogelijkheden. Een plafondlift kan namelijk ook aan de muren of wanden bevestigd worden. Plaatsing is zelfs geheel of gecombineerd met vrijstaande palen mogelijk. Dus ook in monumentale woningen waar absoluut niets aan het plafond bevestigd mag worden, zijn er wellicht toch mogelijkheden om een plafondlift te plaatsen. Het lijkt ons de moeite waard om het zeker te weten en het niet vooraf al uit te sluiten. Lees hier alvast de voor- en nadelen van een plafondlift.    

Betonnen plafond

Bij een betonnen plafond is het eenduidig, iedereen is het er wel over eens dat dit zeer geschikt is voor plaatsing van een plafondlift. De meeste huizen in Nederland hebben een betonnen plafond. Er bestaan grofweg twee varianten; een kanaalplaat of een breedplaat betonnen plafond. Beiden zijn geschikt, voor de draagkracht bij een plafondlift, is er geen verschil in.

Balkenplafond, gipsplatenplafond

Een balkenplafond is lastiger, maar zeker niet onmogelijk. De draagkracht is vaak in orde, dat blijkt ook uit het feit dat je er op kunt lopen.  Het is belangrijk om nu het beoogde railstraject te bepalen, om vervolgens vast te stellen waar de noodzakelijke bevestigingspunten van de plafondrails moeten komen. Bijvoorbeeld in het midden van een eventuele bocht in het railstraject. Hier wordt namelijk altijd een bevestigingspunt geplaatst, omdat de bocht anders gaat doorhangen. Als deze punten in het traject in kaart zijn gebracht, wordt nagegaan of zich boven deze punten een balk bevind. Als dat niet zo is, geen probleem, dan plaatst men een versterking tussen de balken voor dit bevestigingspunt.

Als het een gipsplatenplafond betreft, zijn de balken boven de gipsplaten natuurlijk niet te zien. Echter vaak zijn ze wel te lokaliseren middels bouwtekeningen, foto's van de bouw of desnoods met apparatuur van de plafondliftleverancier. Zijn er bouwkundige aanpassingen nodig tussen de balken, dan wordt in veel gevallen het gipsplatenplafond (gedeeltelijk) verwijderd. Na de aanpassingen wordt een nieuw plafond geplaatst. Ook is het mogelijk om multiplex stroken aan te brengen, in of tegen het bestaande gipsplafond. Hieraan wordt de plafondrails bevestigd en u heeft eigenlijk weinig bouwkundig ongemak van het plaatsen van de plafondlift. De leverancier zal graag de mogelijkheden vrijblijvend met u bespreken.

Stroken In Plafond

Stroken In Plafond

Stroken Onder Gipsplafond

Stroken Onder Gipsplafond

Stroken Voor Gipsplafond

Stroken Voor Gipsplafond

Richting van de balken

Sowieso is het handig om te weten, in welke richting de balken lopen. Een monorail (rechte rail) die dwars of schuin onder de balken komt, is bijna nooit een probleem, ook niet bij een gipsplatenplafond. Dus wellicht is een ander railstraject, dan waar u in eerste instantie aan dacht, wel zonder bouwkundige aanpassingen te plaatsen. Bijvoorbeeld niet een monorail met bochten, maar een oplossing met een x-y plafondrails.

Vraag hieronder een vrijblijvende offerte aan voor een plafondlift.

Vul uw naam in
Vul uw email adres in
Please write a subject for your message.
Invalid Input

Contact

Advies over mobiele tilliften, plafondliften, wandliften of lichaamsondersteuning, of de WMO / PGB? Neem contact op.