Skip to main content

Zelfstandig tillen met een plafondlift

Welke oplossingen zijn er als ik me zelfstandig wil tillen en verplaatsen?
De meeste plafondliften zijn bedoeld om een gebruiker met begeleiding te tillen en verplaatsen. Eigenlijk hetzelfde uitgangspunt als bij een mobiele tillift, zonder hulp komt u nergens. Veelal wordt in de zorg gebruik gemaakt van tilbanden, tildoeken dan wel tilzakken. Een doek van stof waarmee je wordt getild, dat kan van katoen, nylon of een soort parachutestof zijn. Maar wat als u de plafondlift juist zelf wilt bedienen om u zelfstandig te tillen en verplaatsen? Daarvoor heeft u een alternatief nodig, namelijk de tilbeugel.

Verschil tussen een tilband en een tilbeugel

Het kenmerk van alle tilbanden is, dat de gebruiker vanaf de achterzijde wordt benaderd, omdat de tilband via de rugzijde wordt aangebracht. Alleen is dit, voor 99% van de gebruikers, een onmogelijke opgave om zelf te doen. Maar gelukkig is er een alternatief voor tilbanden en dat product kan wèl zelfstandig aangebracht worden. De gepatenteerde tilbeugel van Tiltechniek is de enige lichaamsondersteuning die de gebruiker vanaf de voorzijde benadert. Hierdoor is deze tilbeugel dus ook zelfstandig aan te brengen. De tilbeugel tilt je omhoog in een zittende houding en verplaatst je in dezelfde houding van rolstoel naar bed, toilet of bad. Het is een metalen tilbeugel, gemaakt van RVS staal. Je wordt vastgehouden door de kunstof 'handen' die in je zij komen en je bovenbenen worden ondersteund door de aluminium beensteunen. Deze methodiek van tillen verschilt compleet met die van de tilbanden. Tillen met de tilbeugel wordt als een menselijkere, humanere manier van tillen ervaren door de gebruikers. Onder andere omdat ze zichzelf in een actievere houding optillen en zelf de controle hebben over de transfer.

Plafondlift met tilbeugel

Als zelfstandig tillen het doel is, is een plafondlift een basisbehoefte. Alleen een plafondlift heeft namelijk de mogelijkheid om u elektrisch op te tillen èn elektrisch te verplaatsen. Indien u zelfstandig gebruik wilt maken van een mobiele tillift kunt u uzelf wel optillen, maar u heeft geen mogelijkheid om uzelf te verplaatsen. Een mobiele tillift in combinatie met een tilbeugel is mogelijk. In de praktijk werkt het natuurlijk alleen, als u altijd hulp of begeleiding heeft van bijvoorbeeld familie, thuiszorg of een mantelzorger, om u door de ruimte te verplaatsen.

Tilbeugel

Tilbeugel

Tilbeugel Zelfstandig Tillen

Tilbeugel Zelfstandig Tillen

Tilbeugel Zelfstandig Naar Bed

Tilbeugel Zelfstandig Naar Bed

Tilbeugel Zelfstandig Naar Toilet

Tilbeugel Zelfstandig Naar Toilet

Tilbeugel is uniek

De tilbeugel blijkt na 30 jaar nog steeds uniek te zijn en bijvoorbeeld voor mensen met MS of een dwarslaesie erg veel voordelen te bieden. De leverancier komt vrijblijvend met een verrijdbare tillift bij u thuis voor een gratis demonstratie en indien gewenst een passing. Hierdoor kunt u snel bekijken of de tilbeugel ook voor u 'het ei van Columbus' is. De tilbeugel kent geen postuurmaten, werkt volledig mechanisch zonder stroom of accu en is zeer onderhoudsvriendelijk. De klemkracht van de 'handen in de zij' past zich als vanzelf aan op uw lichaamsgewicht en wordt als 'stevig', maar ook als 'zeer veilig' ervaren. Natuurlijk is het niet de bedoeling dat u in de tilbeugel blijft zitten om gezellig koffie te gaan drinken, het is een transferhulpmiddel. Maar wel een zeer snelle en praktisch hulpmiddel.

Doelgroep tilbeugel

Wie kan er gebruik maken van de tilbeugel? Dat ligt ook aan het beoogde doel, is het voor gebruik onder begeleiding of (ook) voor zelfstandig tillen?

Als de tilbeugel wordt gebruikt voor zelfstandig tillen, wordt in eerste instantie gedacht aan mensen met MS of een dwarsleasie en een redelijke tot goede handfunctie. Er zijn zeker meer toepassingen mogelijk, ook andere ziektebeelden worden door de leverancier genoemd in combinatie met de tilbeugel. Het postuur maakt in eerste instantie niet uit, de tilbeugel past zich daar automatisch op aan.

Voor gebruik onder begeleiding kan de tilbeugel door grote, kleine, magere of vollere types gebruikt worden, nagenoeg onafhankelijk van hun beperking. Alleen een zeer lage of sterk wisselende spierspanning behoeft extra aandacht. Ondanks dat de tilbeugel werd ontworpen als alternatief voor de tilbanden, wordt het geassisteerd gebruik ontraden voor zwaar dementerende personen. De gebruiker of begeleider dient wel enig inzicht te hebben in de werking, maar veelal is het zogenaamde 'ervaringsgericht leren' hierbij de beste instructeur.

Inmiddels blijken veel mensen, met de meest uiteenlopende aandoeningen, met veel plezier en gebruiksgemak met de tilbeugel transfers te maken. Ook als de handfunctie niet toereikend is om volledige zelfstandigheid te bereiken, dan is tillen met de tilbeugel toch een 'zeer snelle' en ook 'zeer respectvolle' manier om verschillende transfers mogelijk te maken. De gebruiker blijft of komt in zithouding, kan oogcontact houden met de begeleider en blijft 'in control' over zijn of haar situatie. Zeker als de gebruiker zelf de handbediening hanteert.

Uitproberen

Omdat u mogelijk nog niet eerder gehoord heeft van de tilbeugel, heeft de leverancier diverse getuigenissen van hun tilbeugel klanten op hun website staan. Leuk om te lezen, maar vooral ook heel boeiend om te lezen hoe de tilbeugel hun leven veranderde.

Vraag hieronder een vrijblijvende kennismaking van de tilbeugel bij u thuis.

Vul uw naam in
Vul uw email adres in
Please write a subject for your message.
Invalid Input

Infrarood bediening

De plafondmotor wordt bestuurd met een handbediening. Het advies is om een optionele infrarood bediening te verkiezen boven een bedrade handbediening. Juist als u zelfstandig wilt functioneren, is een losse infrarood bediening veel praktischer. U kunt de plafondmotor van u afsturen buiten het normale bereik van een bedrade handbediening. Zo kunt u de plafondmotor naar het oplaadpunt sturen of bijvoorbeeld van het bed naar u toe halen. Ook heeft de infrarood handbediening geen draad, in tegenstelling tot de bedrade handbediening. Die kan verwikkeld raken in uw tilbeugel, met alle gevolgen van dien als u de kabel hierdoor stuktrekt.

Bedrade Handbediening

Bedrade Handbediening

Infrarood Afstandsbedieningen

Infrarood Afstandsbedieningen

Zelfstandig Met Infrarood Bediening

Zelfstandig Met Infrarood Bediening

Voorbeeld van een plafondlift voor zelfstandig gebruik:

Contact

Advies over mobiele tilliften, plafondliften, wandliften of lichaamsondersteuning, of de WMO / PGB? Neem contact op.