Skip to main content

Begeleid tillen met een plafondlift

In Nederland worden de meeste plafondliften gebruikt onder begeleiding van een zorgverlener. De plafondmotor van deze plafondliften heeft slechts twee functies, elektrisch omhoog en omlaag. De motor wordt door de begeleider handmatig door de rails geduwd en is hierdoor ongeschikt om jezelf te tillen en verplaatsen. 

Prijsvergelijking met een mobiele tillift

Over een plafondlift leeft de algemene gedachte, dat, in vergelijking tot een mobiele tillift, een plafondlift duurder is. Maar is dat ook juist? Zeker bij het tillen onder begeleiding, zijn er meerdere oplossingen met een plafondlift mogelijk voor dezelfde situatie. De meest kostbare is een aaneengesloten railtraject langs alle locaties waar u getild wilt worden. Dus bijvoorbeeld: een plafondrail vanuit uw bed, naar uw toilet en douchehoek. Echter, in combinatie met een verrijdbare douchestoel, kunt u vaak ook het toilet en de douchehoek bereiken. Misschien is dat nu  zelfs al de dagelijkse routine en wordt een mobiele tillift slechts gebruikt voor de transfer van rolstoel naar bed. Juist dan is een plafondlift met een kort stuk rail (van circa 2,5 meter) een lagere investering dan een mobiele tillift. Hier een aanbod van een leverancier, een dergelijke plafondlift voor Euro 2.995 inclusief btw en ook de plaatsing is inbegrepen. Voordeliger dan een mobiele tillft dus, waarvan de gemiddelde prijs rond de Euro 3.500 ligt.

Plafondrailstraject Complex

Plafondrailstraject Complex

Plafondrailstraject Eenvoudig

Plafondrailstraject Eenvoudig

Plafondlift is praktischer dan een mobiele tillift

Naast de conclusie, dat een plafondlift met een eenvoudig railstraject goedkoper kan zijn dan een mobiele tillift, zien we vele voordelen van een plafondlift. Het meubilair blijft bij de meeste huishoudens op dezelfde plaats staan. Het wordt niet steeds in huis of kamer verplaatst, ook omdat het toilet, douche of bad een vaste plaats hebben. Daardoor is juist een plafondlift zo praktisch in het dagelijks gebruik. Als het plafondrailstraject goed is gepositioneerd, loopt de zorgverlener met de cliënt tussen de verschillende transferpunten heen en weer. Dit gaat snel en voor de zorgverlener zonder fysieke inspanning. De plafondlift glijdt moeiteloos door de rail en wil, in vergelijking tot een mobiele tillift op wielen, niet steeds z'n eigen weg gaan, zoals je wel herkent van een onwillig boodschappenkarretje. De transfer verloopt veel sneller en de cliënt landt altijd precies op de juiste plaats in bed, in de rolstoel of op het toilet.

Plafondlift Met Tilband

Plafondlift Met Tilband

Plafondlift Onder Begeleiding

Plafondlift Onder Begeleiding

Plafondlift Met Verblijfsband

Plafondlift Met Verblijfsband

Plafondlift Met Toiletband

Plafondlift Met Toiletband

Tilmat met clips of lussen voor een plafondlift?

Ondanks dat de tilbeugel van Handi-Move een prima alternatief kan zijn, worden de meeste mensen in Nederland met een tilmat, tildoek of tilband getild. De tilmatten zijn er in diverse types en uitvoeringen, bijvoorbeeld een toiletmat of een verbijfsmat, en  kunnen in twee categoriën ingedeeld worden. Deze verdeling wordt bepaald door de manier van bevestiging aan het draagjuk van de tillift of plafondlift. De eerste groep zijn tilbanden die met lussen worden opgehangen aan het draagjuk. De tweede soort zijn de tilbanden die met clips aan het draagjuk aangehaakt worden. In principe werken beide methodes even goed. Echter, in combinatie met een plafondlift genieten de tilbanden met lussen toch de voorkeur, uitgaande van gelijke toepasbaarheid. De reden hiervoor is meer een technische dan een praktische. Tildoeken met clips worden gebruikt in combinatie met een kanteljuk. Bij plafondliften is dit altijd een elektrisch kanteljuk, omdat een mechanisch kanteljuk niet goed functioneert als het aan het flexibele hijslint hangt van een plafondmotor. Tijdens een kantelbeweging, druk je een mechanisch kanteljuk telkens van je af, doordat het lint geen stijf ophangpunt is. Dit in tegenstelling tot een mobiele tillift.

Een tweede nadeel van tilbanden met clips bij een plafondlift. Een elektrisch kanteljuk heeft natuurlijk voeding (stroom) nodig om te werken. Deze voeding wordt gegeven door een (spiraal) stroomkabel, die komt vanuit de plafondmotor naar beneden naar het kanteljuk. Deze kabel kan tijdens een transfer; verstrikt raken in de constructie van het kanteljuk, of zelfs om het hijslint heengedraaid worden als er veel draaimomenten in de transfer zijn. Als de zorgverlener dit onverhoopt niet in de gaten heeft, bestaat er een grote kans dat de kabel kapot wordt getrokken, bijvoorbeeld bij het dalen naar de rolstoel. Vaak wordt niet alleen de stroomkabel, maar ook de stekkeraansluiting en eventueel zelfs het technische binnenwerk van de plafondmotor beschadigd. Het gevolg is een defect kanteljuk en hoge reparatiekosten, omdat een monteur alleen ter plaatse de reparatie kan uitvoeren. Helaas een onvermijdelijk probleem bij tilbanden met clips in combinatie met een elektrisch kanteljuk.

Aangezien tilbanden met lussen gebruikt worden met een mechanisch 2-punts of 4-punts draagjuk, is er geen stroomkabel aanwezig en speelt bovenstaand probleem dus niet. De juiste 'kantel'positie van de cliënt wordt op een natuurlijke manier bepaald, door te variëren in de keuze van de goede lus aan de tilband. Tilbanden met lussen aan een mechanisch draagjuk zijn net zo praktisch, maar minder onderhoudsgevoelig en veel voordeliger dan de prijzige aanschaf van een elektrisch kanteljuk. Navraag leert dat alleen in Nederland het gebruik van een elektrisch of mechanisch kanteljuk een issue is. In de rest van de wereld gebruikt men hoofdzakelijk tilmatten met lussen.

Kanteljuk Draad

Kanteljuk Draad

Kanteljuk Draden

Kanteljuk Draden

Punts Met Lussendoek

Punts Met Lussendoek

Punts Met Lussendoek

Punts Met Lussendoek

Elke centimeter tilhoogte telt

De juiste werkhoogte is belangrijk voor de zorgverlener om goed te kunnen en blijven functioneren. Gelukkig zijn de meeste plafonds minimaal 230 cm hoog in Nederland. Volgens het laatste bouwbesluit is het zelfs 260 cm hoog. Waarom zouden we die extra ruimte niet gebruiken? De hulpverlener kan het bed op de juiste werkhoogte laten staan en dat bespaart tijd en ruggen. De meeste WMO tilliften zijn compacte tilliften en hebben een veel lagere tilhoogte dan een plafondlift. Bij een mobiele tillift worden de benen of heup van de gebruiker bekneld door de hefmotor als deze in de hoogste tilstand komt. Het alternatief is dus, om de beschikbare extra hefhoogte van een plafondlift te benutten. Daarnaast tilt een plafondlift ook werkelijk recht omhoog en omlaag, terwijl de hefarm van de meeste WMO tilliften een kantelbeweging maakt. Hierdoor maakt de gebruiker van de tillift een diagonale beweging, namelijk van de ligt af tijdens het dalen en naar de lift toe tijdens het stijgen. Dat betekent dat de verzorger steeds de positie van de mobiele tillift moet aanpassen en dat is een behoorlijke fysieke inspanning.

Voorbeeld van een klein traject met een plafondlift in de slaap- en badkamer:

 Voorbeeld van een groot traject met een plafondlift in het gehele huis:

Vraag hieronder een vrijblijvende offerte aan voor een plafondlift.

Vul uw naam in
Vul uw email adres in
Please write a subject for your message.
Invalid Input

Contact

Advies over mobiele tilliften, plafondliften, wandliften of lichaamsondersteuning, of de WMO / PGB? Neem contact op.