Skip to main content

Realisatie van de ver(bouw)

Eindelijk aan de slag – en nu?

Je hebt eindelijk je subsidie rond en ook de Omgevingsvergunning is binnen. Het echte werk kan beginnen! Na al die voorbereidingen gaat er nu écht iets gebeuren. De aannemer kan aan de slag. Nog even door de rommel en overlast heen bijten, maar straks staat er iets waar je trots op kunt zijn. Maar… vergeet in alle euforie niet om alles goed te regelen. Ook in deze fase zijn er nog valkuilen.

Offertes en prijsonderhandelingen

Waarschijnlijk vraag je bij meerdere bouwbedrijven offertes op. Die vergelijk je op prijs, betrouwbaarheid en kwaliteit – idealiter samen met een adviseur. Daarna maak je een voorlopige keuze. Ga op dit moment nog geen contract aan met een aannemer. Wel kun je eventueel een intentieverklaring tekenen. Daarmee geef je aan dat je hem, onder voorbehoud van de subsidie, de opdracht gunt. Zo kan hij alvast ruimte inplannen in zijn agenda. De details van de opdracht en de prijs onderhandel je later.

Ook je gemeente (bijvoorbeeld via de Wmo) beoordeelt de offertes. Zij gaan uit van de goedkoopste aanbieder. Luxe opties of posten die niet onder de indicatie vallen, worden geschrapt. Het eindbedrag dat de gemeente goedkeurt, ligt vaak lager dan het oorspronkelijke offertebedrag. Over de geschrapte onderdelen moet de gemeente verantwoording afleggen. Dit is hét moment om daarover in gesprek te gaan en eventueel te onderhandelen.

Het bouwcontract

Zodra je overeenstemming hebt met je aannemer, is het tijd om een goed contract op te stellen. Zorg dat daarin in elk geval staat:

  • wat er precies uitgevoerd wordt,
  • wat het totaalbedrag is,
  • hoe de betalingen verlopen,
  • wanneer er gestart wordt,
  • en hoe lang het werk duurt.

Tekeningen, technische documenten (zoals bestek en berekeningen) moeten ook bij het contract horen. Veel aannemers gebruiken hun eigen contracten en garantiebepalingen. Het is een pluspunt als jouw aannemer is aangesloten bij een brancheorganisatie, zoals bijvoorbeeld Bouwend Nederland. Deze organisaties bieden duidelijke standaardcontracten en hebben een geschillenregeling – handig als er iets misgaat. Een aannemer die lid is van een branchevereniging geeft aan dat hij op de hoogte is van de actuele ontwikkelingen binnen zijn vakgebied. Er zijn verschillende vakgebieden, ook binnen de woningbouw. Daarom heeft bouwnu.nl afspraken met een aantal branche- en vakverenigingen over het vermelden van lidmaatschappen. Je ziet aannemers vaak hun lidmaatschap promoten met stickers op werkbussen of met een logo op hun eigen website.

Tijdens de bouw

Weinig dingen zijn zo frustrerend als een huis vol stof, bouwrommel en aannemers die niet komen opdagen. Met tijdelijke afscherming voorkom je dat vuil zich door het hele huis verspreidt. Soms is het slimmer (en sneller) om een deel van je woning tijdelijk leeg te maken. Dat werkt prettiger voor iedereen en kan zelfs kosten besparen. Zorg voor goede begeleiding van het werk. Liefst door iemand die onafhankelijk is – een architect of iemand met bouwkundige kennis bijvoorbeeld. Zo voorkom je dat “de slager zijn eigen vlees keurt”. Deze persoon kan snel reageren op vragen of problemen tijdens de bouw en bewaakt de kwaliteit én voortgang.

De oplevering

Continu toezicht houden op het werk is niet altijd haalbaar. Maar zorg er op z’n minst voor dat je bij de eindoplevering iemand met bouwkundige kennis inschakelt. Zeker als het gaat om voorzieningen voor zorg of ondersteuning is het slim om een gespecialiseerde architect mee te laten kijken. Die checkt of alles ook écht klopt volgens afspraak. Vertrouw niet volledig op de eindcontrole van de Wmo-ambtenaar – die kijkt vooral of aan de gemeentelijke regels is voldaan. Maar dat is nog geen garantie voor bouwkundige kwaliteit. Ontbrekende details of fouten merk je soms pas veel later tijdens het gebruik.

 

Contact

Advies over mobiele tilliften, plafondliften, wandliften of lichaamsondersteuning, of de WMO / PGB? Neem contact op.